Batoniki amarantusowe

Cześć, dzisiaj proponuję coś słodkiego, a mianowicie batoniki amarantusowe, doskonały zamiennik słodyczy. Koniecznie daj znać jak smakowały. 😀 Zapraszam na idealny deser! 😀


Przepis na około 15 sztuk batoników o wymiarach 4cmx7cm:

*150g daktyli suszonych,

*50 -100 ml mleka migdałowego,

*1 łyżka kakao,

*50g orzechów arachidowych,

*70g amarantusa ekspandowanego,

*50g słonecznika.


1.Daktyle umieść w garnku i zalej mlekiem, dodaj kakao, gotuj do momentu zmięknięcia daktyli, potem zblenduj masę.

2. Zmiel orzechy na proszek i dodaj do masy daktylowej, umieść tam również słonecznik oraz amarantus i wymieszaj wszystko.

3. Masę umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieć ją tak, by pokrywała całą powierzchnię i sięgała brzegów, pokrój w prostokąty i umieść w zamrażarce na 30 min.

4. Wyjmij batoniki, możesz owinąć je papierem do pieczenia i ozdobić sznurkiem, przechowuj je w lodówce.

Smacznego! 😀

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x