Cześć, dzisiaj proponuję coś słodkiego, a mianowicie batoniki amarantusowe, doskonały zamiennik słodyczy. Koniecznie daj znać jak smakowały. 😀 Zapraszam na idealny deser! 😀

Przepis na około 15 sztuk batoników o wymiarach 4cmx7cm:
*150g daktyli suszonych,
*50 -100 ml mleka migdałowego,
*1 łyżka kakao,
*50g orzechów arachidowych,
*70g amarantusa ekspandowanego,
*50g słonecznika.
1.Daktyle umieść w garnku i zalej mlekiem, dodaj kakao, gotuj do momentu zmięknięcia daktyli, potem zblenduj masę.
2. Zmiel orzechy na proszek i dodaj do masy daktylowej, umieść tam również słonecznik oraz amarantus i wymieszaj wszystko.
3. Masę umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieć ją tak, by pokrywała całą powierzchnię i sięgała brzegów, pokrój w prostokąty i umieść w zamrażarce na 30 min.
4. Wyjmij batoniki, możesz owinąć je papierem do pieczenia i ozdobić sznurkiem, przechowuj je w lodówce.
Smacznego! 😀