Cześć, dzisiaj proponuję ciasto marchewkowe. Zapraszam na pyszny deser! 😀

Przepis na ciasto o wymiarach 28x15cm :
*2 marchewki (ok. 250 g),
* 150 g mąki pszennej,
*1 łyżeczka proszku do pieczenia,
*1 łyżeczka cynamonu.
*6 łyżek erytrolu,
* 1 jajko,
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* 1/2 szklanki wody,
*1/2 szklanki napoju kokosowego.
1.Marchew zetrzyj na tarcę i dodaj do niej mąkę, proszek, cynamon, erytrol, jajko, olej, wodę i napój kokosowy. Wszytkie składniki zblenduj, masa powinna być lekko płynna.
2.Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 40-60 min w temperturze 180 stopni.
3. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia i dopiero wtedy, kiedy będzie chłodne przekrój je wzdłuż na 2 -3 części.
Krem bananowy:
*2 dojrzałe banany,
*150g serka naturalnego np. Bieluch,
*125 g twarogu półtłustego,
*3 łyżki erytrytolu.
4. Wszystkie składniki na krem zblenduj i posmaruj nim poszczególne części ciasta i ułóż jedna na drugiej.
Smacznego! 😀