Cześć, Ty też lubisz poeksperymentować z ciastkami bez cukru, czy jednak zostajesz przy tradycyjnych ? 😀 Ja dzisiaj zrobiłam ciastko w keksówce z porzeczkami, które nadadzą kwaśną nutę przełamującą słodycz ( pomimo braku cukru jest słodkie). 😀 Zapraszam do przepisu! 😀

Przepis na około 5 porcji ( po 2 kawałki):
150 g mąki jaglanej,
*40 g erytrytolu,
*200 ml jogurtu naturalnego,
*1 łyżka kakao,
*4 jajka,
*3 banany ( koniecznie dobrze dojrzałe),
*1 łyżeczka proszku do pieczenia,
*450 g porzeczek czerwonych (mrożonych).

1.Jajka bez rozdzielania ubij na pianę razem z erytrytolem, dodaj jogurt, zblendowane banany, kakao, mąkę i ciągle mieszaj.
2.Na koniec dodaj proszek do pieczenia oraz porzeczki i delikatnie wymieszaj.
3.Ciasto przłóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 160 stopni przez około 40 – 50 min.
4.Ciasto możesz podać polane gorzką czekoladą i masłem orzechowym.
Smacznego! 😀