
Cześć, widzisz to serce ? 😃 Nie bez powodu znalazło się na zdjęciu, orzechy wpływają korzystnie na Twoje serce, ponieważ mimo wysokiej kaloryczności zawierają:
⭐ cenne jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które redukują utlenianie lipidów (tłuszczów), co zmniejsza powstawanie produktów peroksydacji (utleniania) lipidów, które kumulują się w tkankach i są powodem wielu dysfunkcji oraz stanów patologicznych jak cukrzyca, miażdżyca i nowotwory,
⭐miażdżyca jak i cukrzyca jest przyczyną wielu innych poważniejszych chorób jak udar mózgu czy zawał serca, dlatego warto włączyć orzechy do swojej diety, by wspomóc swoje serce,
⭐40 g orzechów zmniejsza wykorzystanie nasyconych kwasów tłuszczów, a zwiększa wykorzystanie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych jako źródła energii dla organizmu, co jest korzystne dla naszego układu krążenia,
⭐Orzechy zawierają mieszaninę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: linolenowego i α-linolenowego oraz kwasu oleinowego, a taka mieszanina w diecie zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca.
To co pomożesz swojemu sercu ? 😉
Literatura:
*Rolnik, Agata, and Beata Olas. “Orzechy leszczyny pospolitej (Corylus avellana) i jej inne organy jako bogate źródło związków o właściwościach prozdrowotnych.” Kosmos 67.3 (2018): 643-646.
*Dąbrowska, M., A. Zielińska, and I. Nowak. “Produkty utleniania lipidów jako potencjalny problem zdrowotny oraz analityczny.” Chemik 69.2 (2015).