Czy wiesz co łączy Twoje serce i orzechy?


Cześć, widzisz to serce ? 😃 Nie bez powodu znalazło się na zdjęciu, orzechy wpływają korzystnie na Twoje serce, ponieważ mimo wysokiej kaloryczności zawierają:


cenne jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które redukują utlenianie lipidów (tłuszczów), co zmniejsza powstawanie produktów peroksydacji (utleniania) lipidów, które kumulują się w tkankach i są powodem wielu dysfunkcji oraz stanów patologicznych jak cukrzyca, miażdżyca i nowotwory,


⭐miażdżyca jak i cukrzyca jest przyczyną wielu innych poważniejszych chorób jak udar mózgu czy zawał serca, dlatego warto włączyć orzechy do swojej diety, by wspomóc swoje serce,


⭐40 g orzechów zmniejsza wykorzystanie nasyconych kwasów tłuszczów, a zwiększa wykorzystanie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych jako źródła energii dla organizmu, co jest korzystne dla naszego układu krążenia,


⭐Orzechy zawierają mieszaninę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: linolenowego i α-linolenowego oraz kwasu oleinowego, a taka mieszanina w diecie zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca.


To co pomożesz swojemu sercu ? 😉


Literatura:

*Rolnik, Agata, and Beata Olas. “Orzechy leszczyny pospolitej (Corylus avellana) i jej inne organy jako bogate źródło związków o właściwościach prozdrowotnych.” Kosmos 67.3 (2018): 643-646.

*Dąbrowska, M., A. Zielińska, and I. Nowak. “Produkty utleniania lipidów jako potencjalny problem zdrowotny oraz analityczny.” Chemik 69.2 (2015).

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x