Cześć, sushi to jedno z takich dań, które ma zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników, do której grupy należysz? 😀 Jeśli do tych pierwszych, czy próbowałaś/eś domowego wyrobu sushi?
Składniki:
- 500 g ryżu do sushi
- 5 płatów nori
- 250 g wędzonego łososia
- 1 opakowanie serka kanapkowego (naturalny)
- 1 miękkie, dojrzałe awokado
- 1 długi ogórek
- kilka liści sałaty
- dodatkowo: pasta wasabi, sos sojowy oraz imbir marynowany
Zalewa do ryżu:
- 12 łyżek octu ryżowego
- 9 łyżek cukru (raczej płaskich)
- 2,5 łyżeczki soli

Podstawowymi składnikami sushi, szczególnie jeśli komponujemy maki (tym razem Mak w zdrowszej wersji 😉 ) są: ryż, wodorosty nori i dowolne warzywa ja użyłam: ogórka, awokado oraz sałaty. To chyba nie wydaje się trudne, prawda? 😀
Krok pierwszy
Ryż
1. Ryż zalej zimną wodą i energicznie mieszaj, a następnie odlej wodę (tę czynność powtórz kilkakrotnie).
2. Po wykonaniu tego etapu zalej ziarna zimną wodą i odstaw na 30 min.
3. Odlej wodę, wsyp ziarna do garnka i dodaj świeżej wody tak, aby przykryć ryż na około 1cm.
4. W momencie zagotowania wody garnek przykryj pokrywką i gotuj ryż przez 15 min, co ważne bez unoszenia pokrywki.
5. Gdy ryż jest już ugotowany odstaw go na 20 min, nadal nie podnosząc pokrywki.
6. Przygotuj zalewę: ocet, sól oraz cukier, wymieszaj składniki ze sobą, a następnie odstaw na 20 min.
7. Po tym czasie wymieszaj zalewę z ryżem i pozostaw do ostygnięcia.
Krok drugi
Zwijanie sushi
1. Na macie bambusowej ułóż płat nori, śliską stroną do maty bambusowej (można się obejść bez niej https://www.youtube.com/watch?v=2QQ443T-T54)
2. Na macie umieść ryż, ale pamiętaj, żeby zostawić 2 – 3 cm wolnego miejsca. Przygotuj sobie miskę z wodą i zanurzaj w niej co chwilę ręcę, ponieważ mokre ręce umożliwią łatwiejsze formowanie.
3. Następnie nałóż warstwę sera, oraz dowolne warzywa pokrojone w cienkie paski, a także łososia.
4. Całość zwijamy w ciasny rulon (dobrze zwilżyć końcówkę algi), a następnie kroimy.
Uwagi:
- Nie nakładaj dużych ilości składników, ponieważ potem możesz mieć problem z ich zwinięciem (ja na początku chciałam zrobić za bogatą wersję 😀 )
Inspiracja
- http://gotujebolubie.pl/przepis/sushi-przepis