Jak powinna wyglądać dieta dla Twojego mózgu 2 ?

Cześć, dzisiaj kolejna część produktów, które warto spożywać dla polepszenia swojej pamięci oraz funkcji poznawczych. Pamiętaj jednak, że zawsze należy słuchać swojego organizmu i nie wszystkie pokarmy musisz jednakowo dobrze tolerować. Mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie i Twój mózg wskoczy na wyższy poziom. 😀

W diecie dla mózgu warto wyróżnić białko, które składa się z aminokwasów potrzebnych do produkcji cząsteczek sygnałowych. Do takich aminokwasów należą: tyrozyna i fenyloalanina, które są niezbędne do wytworzenia dopaminy, epinefryny oraz noradrenaliny, te neuroprzekaźniki są konieczne do wspierania dobrego nastroju, uwagi, a także skupienia.

Badania wykazały, że konsumpcja produktów obfitych w tyrozynę oraz tryptofan takich jak: ser ricotta, ser camembert, serek wiejski, parmezan, produkty sojowe, ryby i chude mięso korzystnie wpływa na połączenia nerwowe przez co przyczynia się do zmniejszenia problemów z pamięcią.

Dostarczanie swojemu organizmowi bioaktywnych związków, zwanych flawonoidami korzystnie wpływa na pamięć i funkcje poznawcze. Dlatego warto włączyć do swojego jadłospisu produkty je zawierające takie jak: owoce, warzywa, kakao, herbata, czerwone wino, kawa, jednak należy pamiętać, że nie wszystkie produkty służą akurat Tobie, dlatego ważna jest obserwacja swojego organizmu i indywidualne podejście.

Dane wykazują, że u ludzi starszych epikatechina oraz katechina obecne w kakao poprawiają pracę mózgu i chronią przed pogorszeniem funkcji poznawczych.

Bibliografia:

*Socci V, Tempesta D, Desideri G, De Gennaro L, Ferrara M. Enhancing Human Cognition with Cocoa Flavonoids. Front Nutr. 2017 May 16;4:19. doi: 10.3389/fnut.2017.00019. PMID: 28560212; PMCID: PMC5432604.

*Bakoyiannis I, Daskalopoulou A, Pergialiotis V, Perrea D. Phytochemicals and cognitive health: Are flavonoids doing the trick? Biomed Pharmacother. 2019 Jan;109:1488-1497. doi: 10.1016/j.biopha.2018.10.086. Epub 2018 Nov 14. PMID: 30551400.

*Key MN, Zwilling CE, Talukdar T, Barbey AK. Essential Amino Acids, Vitamins, and Minerals Moderate the Relationship between the Right Frontal Pole and Measures of Memory. Mol Nutr Food Res. 2019 Aug;63(15):e1801048. doi: 10.1002/mnfr.201801048. Epub 2019 Jul 15. PMID: 31245921.

*Harmer, C. J., McTavish, S. F. B., Clark, L., Goodwin, G. M., & Cowen, P. J. (2001). Tyrosine depletion attenuates dopamine function in healthy volunteers. Psychopharmacology154(1), 105-111.

*Ano, Y., Ozawa, M., Kutsukake, T., Sugiyama, S., Uchida, K., Yoshida, A., & Nakayama, H. (2015). Preventive effects of a fermented dairy product against Alzheimer’s disease and identification of a novel oleamide with enhanced microglial phagocytosis and anti-inflammatory activity. PLoS One10(3), e0118512.

*Cuesta-Triana, F., Verdejo-Bravo, C., Fernández-Pérez, C., & Martín-Sánchez, F. J. (2019). Effect of milk and other dairy products on the risk of frailty, sarcopenia, and cognitive performance decline in the elderly: a systematic review. Advances in Nutrition10(suppl_2), S105-S119.

*Foodforum nr3/37/2020

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x