Jak powinna wyglądać dieta dla Twojego mózgu?

Cześć, dzisiaj kilka słów na temat diety dla mózgu, mam nadzieję, że te informacje okażą się cenne dla Ciebie i wrócisz po więcej. 😀 W kolejnej infografice rozszerzę te informacje o inne składniki żywności, jeśli ten temat Cię zaciekawi. Daj znać co o tym myślisz. 😀

Właściwe odżywianie ma wpływ na funkcjonowanie naszego układu nerwowego, w tym zapamiętywanie informacji oraz ich wykorzystywanie.

*warto zwrócić uwagę na węglowodany złożone, które zawierają skrobię oraz błonnik, dzięki czemu energia po ich spożyciu będzie uwalniana stopniowo. Badania wykazały, że spożywanie węglowodanów złożonych zwiększa koncentrację i zdolność zapamiętywania do 45 min po posiłku.

*do tych produktów możemy zaliczyć np.: pełnoziarniste pieczywo, kaszę gryczaną, otręby, płatki owsiane, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, rośliny strączkowe jak: bób, fasola, soczewica, ciecierzyca.

*cenne dla naszego mózgu są również kwasy omega-3, które znajdziemy w tłustych rybach jak: śledź, łosoś, sardynki, makrela oraz jajach i nasionach siemienia lnianego.

*ryby to najlepsze źródło kwasów omega-3 szczególnie kwasu dokozaheksaenowego (DHA), którego spożycie polepsza funkcjonowanie mózgu.

*osoby spożywające przeciętnie 294g ryb tygodniowo charakteryzują się większymi obszarami istoty szarej, która odpowiada za funkcje poznawcze i pamięć.

Bibliografia:

*Martínez García RM, Jiménez Ortega AI, López Sobaler AM, Ortega RM. Estrategias nutricionales que mejoran la función cognitiva [Nutrition strategies that improve cognitive function]. Nutr Hosp. 2018 Sep 7;35(Spec No6):16-19. Spanish. doi: 10.20960/nh.2281. PMID: 30351155.

*Kokubun K, Nemoto K, Yamakawa Y. Fish Intake May Affect Brain Structure and Improve Cognitive Ability in Healthy People. Front Aging Neurosci. 2020 Mar 20;12:76. doi: 10.3389/fnagi.2020.00076. PMID: 32265686; PMCID: PMC7103640.

*Jansen K, Tempes J, Drozdowska A, Gutmann M, Falkenstein M, Buyken AE, Libuda L, Rudolf H, Lücke T, Kersting M. Short-term effects of carbohydrates differing in glycemic index (GI) consumed at lunch on children’s cognitive function in a randomized crossover study. Eur J Clin Nutr. 2020 May;74(5):757-764. doi: 10.1038/s41430-020-0600-0. Epub 2020 Mar 12. PMID: 32203229.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x