Cześć, dzisiaj podzielę się z Tobą przepisem na warzywne muffiny, nie martw się będą słodkie, bez cukru i jednocześnie nie wyczujesz smaku batatów i marchewki, które są ich składnikami. Osoby, które uczestniczyły w ankiecie na Instagramie
(https://www.instagram.com/gabriellaoutlookonlife/ )
już poznały tajemne składniki, zaskoczeni ? 😀 Zapraszam do przepisu. 😀

Przepis na około 24 sztuki:
*200 g mąki owsianej (zmielone płatki owsiane),
*2 łyżki kakao,
*200ml mleka kokosowego,
*550g batatów,
*250g marchwi,
*100g erytrytolu (zmielonego np. w młynku do kawy),
* 2 jajka,
* 4-5 łyżek oleju rzepakowego,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 200g rodzynek,
* 3 banany.
1.Gotuj na parze przez około 20 min obrane bataty i marchew, po tym czasie zblenduj te warzywa, dodaj do nich mąkę owsianą, wbij jajka, dodaj obrane banany, erytrytol, mleko kokosowe i ponownie zblenduj, dodaj olej, proszek i rodzynki, delikatnie wymieszaj.
2.Nakładaj ciasto do papilotów i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 min, a potem zmniejsz do 120 i piecz jeszcze około 10 min.
Krem czekoladowy:
* 12 łyżek mleka kokosowego,
* 3 łyżeczki kakao,
* 3 łyżki erytrytolu,
* 2 łyżki masła orzechowego,
+dodatkowo wiórki kokosowe do posypania.
3. Wszystkie składniki na krem umieść w rondelku i pozostaw nad palnikiem do momentu uzyskania jednolitej masy, ciągle mieszając.
4. Po wystygnięciu muffinek, udekoruj je kremem oraz wiórkami.
Smacznego! 😀