Muffiny z marchewką

Cześć, dzisiaj podzielę się z Tobą przepisem na warzywne muffiny, nie martw się będą słodkie, bez cukru i jednocześnie nie wyczujesz smaku batatów i marchewki, które są ich składnikami. Osoby, które uczestniczyły w ankiecie na Instagramie

(https://www.instagram.com/gabriellaoutlookonlife/ )

już poznały tajemne składniki, zaskoczeni ? 😀 Zapraszam do przepisu. 😀



Przepis na około 24 sztuki:

*200 g mąki owsianej (zmielone płatki owsiane),

*2 łyżki kakao,

*200ml mleka kokosowego,

*550g batatów,

*250g marchwi,

*100g erytrytolu (zmielonego np. w młynku do kawy),

* 2 jajka,

* 4-5 łyżek oleju rzepakowego,

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

* 200g rodzynek,

* 3 banany.


1.Gotuj na parze przez około 20 min obrane bataty i marchew, po tym czasie zblenduj te warzywa, dodaj do nich mąkę owsianą, wbij jajka, dodaj obrane banany, erytrytol, mleko kokosowe i ponownie zblenduj, dodaj olej, proszek i rodzynki, delikatnie wymieszaj.

2.Nakładaj ciasto do papilotów i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 min, a potem zmniejsz do 120 i piecz jeszcze około 10 min.

Krem czekoladowy:

* 12 łyżek mleka kokosowego,

* 3 łyżeczki kakao,

* 3 łyżki erytrytolu,

* 2 łyżki masła orzechowego,

+dodatkowo wiórki kokosowe do posypania.



3. Wszystkie składniki na krem umieść w rondelku i pozostaw nad palnikiem do momentu uzyskania jednolitej masy, ciągle mieszając.

4. Po wystygnięciu muffinek, udekoruj je kremem oraz wiórkami.


Smacznego! 😀

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x