Insulinooporność – tutaj zacznij swoją zmianę!

Czy może słyszałeś kiedyś o insulinooporności? Może obiło Ci się o uszy, że
taki stan może prowadzić do cukrzycy typu II? A może lekarz powiedział Ci, że
to wymysł dietetyków i żebyś przyszedł kiedy będziesz miał poważniejsze objawy?
Teraz trochę prowokuję ostatnim zdaniem, mam nadzieję, że nigdy nie trafiłeś na
lekarza, który zlekceważył Twoje objawy i zostałeś należycie potraktowany,
jednakże w każdej branży są osoby z zamiłowania wykonujące swoją pracę,
doszkalające się podchodzące z empatią do pacjenta/klienta i Ci drudzy…, ale
teraz myślę, że są też Ci pomiędzy i od każdego można coś zaczerpnąć dla siebie
😉 . To tak mam nadzieję, że teraz przyciągnęłam Twoją uwagę i zechcesz się
skupić na dalszej części wpisu.

 

Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu przestają reagować na insulinę w sposób prawidłowy. Insulina to hormon regulujący poziom cukru we krwi i pozwalający mu przedostać się do komórek, gdzie jest wykorzystywany jako źródło energii. W przypadku insulinooporności wrażliwość komórek na insulinę zmniejsza się, co prowadzi do wzrostu poziomu glukozy we krwi.

 

Jakie objawy sugerują insulinooporność?

 *senność

*zmęczenie

*problemy z koncentracją

*senność po posiłkach

*ochota na słodkie po posiłku

*trudność w redukcji masy ciała

*niekontrolowane przybieranie masy ciała

*trądzik i inne zmiany skórne 

Co w takim razie to oznacza dla organizmu? 

Oznacza to, że insulinooporność to stan, w którym organizm przestaje prawidłowo reagować na insulinę, hormon niezbędny do regulacji poziomu cukru we krwi. Insulina odgrywa kluczową rolę w transporcie glukozy (cukru) z krwi do komórek organizmu, gdzie może zostać wykorzystana jako źródło energii. Zwykle, gdy jesz słodką żywność, poziom glukozy we krwi wzrasta, co powoduje wydzielanie insuliny. Insulina pomaga otworzyć drzwi komórek, umożliwiając glukozie przedostanie się do  komórek, gdzie zostaje przekształcona w energię.   W przypadku insulinooporności komórki organizmu przestają prawidłowo reagować na insulinę. Oznacza to, że pomimo insuliny komórki nie absorbują glukozy z krwi, co powoduje wzrost poziomu cukru we krwi. W odpowiedzi  trzustka może wytworzyć jeszcze więcej insuliny, próbując zrekompensować wzrost poziomu cukru, ale może to  prowadzić do dalszego pogorszenia insulinooporności.   Insulinooporność jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 i innych chorób metabolicznych. Osoby z insulinoopornością często mają trudności z kontrolowaniem swojej wagi i mogą być narażone na zwiększone ryzyko chorób serca. Leczenie insulinooporności obejmuje zmiany diety, zwiększoną aktywność fizyczną, a czasem także przyjmowanie leków. Należy podkreślić, że insulinooporność to schorzenie, które można leczyć i doskonalić, stosując odpowiednie środki, takie jak zdrowa dieta, regularna aktywność fizyczna i kontrola masy ciała.

Jak możemy zdiagnozować insulinooporność?

Poprzez zbadanie insuliny i glukozy na czczo, a następnie wyliczenie wskaźnika HOMA-IR.Gdy wartość tego czynnika przekracza 2, wtedy diagnozujemy insulinooporność, w warunkach fizjologicznych wynosi ona 1.

Jak możemy z tym walczyć? 

Poprzez zmianę stylu życia.

Jak to rozumiem? 

Zmiany w diecie: 

Na początek wytłumaczę o co chodzi z 2 pojęciami, które możliwe, że słyszałeś, ale wyjaśnię co dokładnie oznaczają,a mianowicie:  Indeks glikemiczny (IG) oraz Ładunek glikemiczny (ŁG). 

Indeks glikemiczny (IG) jest miarą, która określa, jak szybko po spożyciu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi, w porównaniu do wzrostu poziomu glukozy po spożyciu czystej glukozy (o IG równym 100). 

A tak w praktyce jak to rozumieć? 

Indeks glikemiczny (GI) to sposób pomiaru żywności w celu ustalenia, czy żywność podnosi poziom cukru we krwi bardzo szybko, dość szybko czy powoli. Im wyższy IG, tym szybciej jedzenie podnosi poziom cukru we krwi. Dlatego czysta glukoza ma IG równy 100, ponieważ bardzo szybko podnosi poziom cukru.Jeśli mamy inny pokarm, np. chleb, sprawdzamy, jak szybko podnosi on poziom cukru w ​​porównaniu z czystą glukozą. Jeśli jest szybszy, ma wyższy IG, a jeśli jest wolniejszy, ma niższy IG. 

Natomiast ładunek glikemiczny to miara, która uwzględnia zarówno wpływ danego produktu spożywczego na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny, IG) oraz ilość spożywanego węglowodanu. 

ŁG = (ilość węglowodanów w gramach w danej porcji * IG)/ 100 

Jak to rozumieć? 

W skrócie, ŁG mówi nam, jak jedzenie wpływa na naszą ilość cukru we krwi, biorąc pod uwagę zarówno rodzaj jedzenia, jak i ilość, którą zjedliśmy. Czyli w praktyce najlepiej bazować na ładunku glikemicznym, ponieważ rzadko zjadamy jakiś pojedynczy produkt jako posiłek.

Dla przykładu, gdy zjemy same gotowane ziemniaki, które mają wysoki indeks glikemiczny to glukoza wzrośnie nam szybciej niż gdybyśmy je połączyli ze źródłem białka np. rybą z bogatą ilością sałatki warzywnej (błonnik) polaną oliwą (tłuszcz). Takie połączenia węglowodanów ( np.: ziemniaki) z tłuszczem, białkiem i błonnikiem stanowią pełnowartościowy posiłek i jednocześnie ładunek glikemiczny takiego posiłku nie jest wysoki i nie podwyższa znacząco glukozy.

Czyli reasumując nie chodzi o to, żeby trzymać się drastycznie indeksu glikemicznego i zjadać wszystko co należy do niskich jego wskaźników, ale możemy przemycać do naszej diety też te wyższe wartości, jeśli nauczymy się łączyć je odpowiednio. To moim zdaniem najważniejsza zasada w insulinooporności oraz cukrzycy typu 2, te wszystkie niuansy, szczegóły zostaw na później, gdy już ogarniesz łączenie produktów w posiłku.  

Tutaj odsyłam do przepisów z takim połączeniem:

Pasta z tuńczyka

Ryba z buraczkami

Jajecznica na parze z rukolą i pomidorkami koktajlowymi

Kolejnym ważnym aspektem jest aktywność fizyczna. To omówię w kolejnym wpisie 😉

Jest jeszcze więcej niuansów i aspektów, które chciałabym poruszyć, ale gdybym zajęła się wszystkimi na raz prawdopodobnie przytłoczyłabym Cię faktami i jednocześnie mogłabym Cię znudzić, a nie o to mi tutaj chodzi. Także zacznij od tego co według mnie najbardziej wpłynie na Ciebie i daj znać czy rzeczywiście sprawdza się to u Ciebie, dodatkowe aspekty poruszę wkrótce.  

Napisz czy coś Cię zaskoczyło, czy dowiedziałeś się czegoś więcej z powyższego wpisu. Takie informacje sprawiają, że chętniej piszę, bo wiem, że jest ktoś kto potrzebuje tych informacji. 

Jeśli nadal nie jesteś pewny czy sam sobie z tym poradzisz lub potrzebujesz szerszego wyjaśnienia odezwij się do mnie, razem stworzymy plan skonstruowany idealnie dla Ciebie.

Wiem, że Ty jesteś specjalistą od swojego życia, a ja dietetycznego, dlatego działamy zawsze wspólnie!

Jeśli chcesz mnie znaleźć na bieżąco zajrzyj na IG:
https://www.instagram.com/gabriellaoutlookonlife/

Źródła:

Zuliani G, Morieri ML, Volpato S, Maggio M, Cherubini A, Francesconi D, Bandinelli S, Paolisso G, Guralnik JM, Ferrucci L. Insulin resistance and systemic inflammation, but not metabolic syndrome phenotype, predict 9 years mortality in older adults. Atherosclerosis. 2014 Aug;235(2):538-45. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2014.05.959. Epub 2014 Jun 10. PMID: 24956526; PMCID: PMC4156965.

Szurkowska, M., et al. “Wskaźniki insulinooporności w badaniu populacyjnym i ich wartość predykcyjna w określeniu zespołu metabolicznego.” Przegląd epidemiologiczny 59 (2005): 743-751.

Indeks glikemiczny – co to jest i jak go sprawdzić w produktach?

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x