Cześć, dzisiaj opowiem Ci trochę o kawie. Mam nadzieję, że to Ci się spodoba. 😀
Kawa to napój kontrowersyjny, który przez jednych jest postrzegany jako szkodliwa używka, a z drugiej strony coraz więcej badań wskazuje na jej dobroczynne właściwości. Czy prawda leży po środku, a może przechyla się na jedną ze stron?

Kawa – cukrzyca
Badania informują o znaczeniu kawy w zapobieganiu cukrzycy :
*w jednym z nich kawa w ilości 6 filiżanek dziennie, wiązała się z 33% mniejszym ryzykiem cukrzycy typu 2 w porównaniu z osobami nie pijącymi [1]
*w innym badaniu stwierdzono, że konsumpcja kawy z kofeiną zmniejsza ryzyko cukrzycy o ok.23%, natomiast
kawy bezkofeinowej o ok. 30 % [2]
*dane z 201 8 roku sugerują, że wpływ kawy na funkcje metaboliczne (np. lepsza sygnalizacja insuliny i utylizacja glukozy,
jak również zmniejszona otyłość) może być powiązany z redukcją stresu oksydacyjnego [3]
Kawa – choroby wątroby
Badania informują o znaczeniu kawy w chorobach wątroby:
*spożycie kawy powyżej 2 filiżanek dziennie u pacjentów ze zdiagnozowaną chorobą wątroby wiąże się z mniejszą
częstością występowania zwłóknienia i marskości wątroby, niższą częstością występowania raka
wątrobowokomórkowego oraz zmniejszoną śmiertelnością, [4]
*dodatkowo badanie przeprowadzone na 330 pacjentach z alkoholową i niealkoholową marskością wątroby wykazało silną odwrotną zależność pomiędzy piciem kawy (> 4 filiżanek na dzień) a podwyższonym poziomem enzymów w surowicy, zwłaszcza u osób,
które piły duże ilości alkoholu [5]
Po więcej informacji zapraszam do mojego artykułu na Journal of NutriLife:
http://www.nutrilife.pl/index.php?art=370
Literatura:
1. Ding M, Bhupathiraju SN, Satija A, van Dam RM, Hu FB. Long-term coffee consumption and risk of cardiovascular disease: a systematic review and a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Circulation 2014; 129: 643–659.
2.Floegel, A., Pischon, T., Bergmann, M. M., Teucher, B., Kaaks, R., & Boeing, H. (2012). Coffee consumption and risk of chronic disease in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)–Germany study. The American journal of clinical nutrition, 95(4), 901-908.
3.Carlström, M., & Larsson, S. C. (2018). Coffee consumption and reduced risk of developing type 2 diabetes: a systematic review with meta-analysis. Nutrition reviews, 76(6), 395-417.
4. Wadhawan, M., & Anand, A. C. (2016). Coffee and liver disease. Journal of clinical and experimental hepatology, 6(1), 40-46.
5. Klatsky, A. L., Morton, C., Udaltsova, N., & Friedman, G. D. (2006). Coffee, cirrhosis, and transaminase enzymes. Archives of internal medicine, 166(11), 1190-1195.