
Cześć, próbowałeś/aś kiedyś amarantusanki? Zastanawiam się czy istnieje taka nazwa, ale skoro jest owsianka, to może amarantusanka też, jak myślisz ? 😀 W każdym razie zapraszam do spróbowania. 😀
Przepis na 1 porcję:
*amarantus ekspandowany – 20 łyżek,
*dżem truskawkowy bez cukru – 2 łyżki,
*banan 1 sztuka,
*mleczko kokosowe 100 ml,
*gorzka czekolada 2 kostki,
*erytrytol 1 łyżka,
*pomarańcza 2 cząteczki + plaster do dekoracji,
*daktyle 4 sztuki,
*pestki dyni 1 łyżka.
1. Do rondelka wsyp amarantus, dodaj mleczko, łyżkę dżemu, rozgniecionego banana (np. widelcem), kostkę gorzkiej czekolady i erytrytol, mieszaj wszystko do uzyskania gęstej konsystencji.
2.Gotową mieszankę przełóż do naczynia, udekoruj pomarańczą, pokruszonymi daktylami, rozpuszczoną czekoladą, resztą dżemu oraz pestkami dyni.
Smacznego! 😀