Choroba Parkinsona, czy mamy nareszcie lekarstwo?

Cześć, dzisiaj poruszę temat choroby Parkinsona. Zapraszam! 😀


Hipoteza:

*Heiko Braak, który badał przez 20 lat układ pokarmowy uważa, że możliwą przyczyną choroby Parkinsona jest stan zapalny występujący w nim, który przemieszcza się przez nerw błędny do układu nerwowego.

*nieodpowiednia dieta może prowadzić do zmian w obszarze wyściółki jelit, co sprawia, że bakterie mogą przemieszczać się i kontaktować bezpośrednio z naszymi komórkami, to wywołuje odpowiedź immunologiczną. Bakterie uwalniają endotoksynę – lipopolisacharyd, co w konsekwencji wywołuje stan zapalny. To może wywołać syndrom nieszczelnego jelita, przez co przyczyniać się prawdopodobnie do choroby Parkinsona.


Kurkuma:

*kurkuma – ostryż długi, szafran indyjski to roślina z rodziny imbirowatych, która zawiera polifenole, między innymi kurkuminę.


*kurkumina, jak wykazano w badaniach moduluje mikrobiotę, zwiększając ilość korzystnych dla nas bakterii z rodzaju Bifidobacterium oraz Lactobacillus, przy jednoczesnym redukowaniu mikroorganizmów szkodliwych.


*te bakterie biorą udział w takich procesach, jak: produkcja witamin, metabolizm tłuszczy, produkcja neuroprzekaźników (serotonina, GABA)

*zespół nieszczelnego jelita, prawdopodobnie jedna z przyczyn choroby Parkinsona może ulec poprawie, dzięki modyfikacji flory bakteryjnej, którą zapewni kurkumina.

*jak dotąd w modelu zwierzęcym udowodniono, że dawka 200mg kurkuminy na kg masy ciała przez 4 tygodnie wpływa na rozwój korzystnych bakterii.

*podobne rezultaty uzyskano w badaniu na zdrowych uczestnikach przyjmujących 100mg kurkuminoidów przez 28dni.

*jeśli hipoteza okaże się prawdziwa ta modyfikacja diety może opóźnić postęp choroby.


Literatura:

*Yang D, Zhao D, Ali Shah SZ, Wu W, Lai M, Zhang X, Li J, Guan Z, Zhao H, Li W, Gao H, Zhou X, Yang L. The Role of the Gut Microbiota in the Pathogenesis of Parkinson’s Disease. Front Neurol. 2019 Nov 6;10:1155. doi: 10.3389/fneur.2019.01155. Erratum in: Front Neurol. 2020 Feb 06;10:1412. PMID: 31781020; PMCID: PMC6851172.

*Scazzocchio B, Minghetti L, D’Archivio M. Interaction between Gut Microbiota and Curcumin: A New Key of Understanding for the Health Effects of Curcumin. Nutrients. 2020 Aug 19;12(9):2499. doi: 10.3390/nu12092499. PMID: 32824993; PMCID: PMC7551052.

*Ghosh SS, He H, Wang J, Gehr TW, Ghosh S. Curcumin-mediated regulation of intestinal barrier function: The mechanism underlying its beneficial effects. Tissue Barriers. 2018 Jan 2;6(1):e1425085. doi: 10.1080/21688370.2018.1425085. Epub 2018 Feb 8. PMID: 29420166; PMCID: PMC5823546.

*Lopresti AL. The Problem of Curcumin and Its Bioavailability: Could Its Gastrointestinal Influence Contribute to Its Overall Health-Enhancing Effects? Adv Nutr. 2018 Jan 1;9(1):41-50. doi: 10.1093/advances/nmx011. PMID: 29438458; PMCID: PMC6333932.

*Food Forum nr6(40)/2020

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x