
Cześć, kojarzysz jeżówkę purpurową? 😃 Jeśli nie to zapraszam do dalszej części postu, podzielę się dzisiaj z Tobą kilkoma faktami na temat jeżówki. 😉
⭐Jeżówka purpurowa to roślina z rodziny astrowatych, którą możemy spożywać w postaci ziół.
Jeżówka purpurowa wykazuje szereg właściwości :
⭐przeciwutleniające ( zwalczające wolne rodniki, które w nadmiarze powodują stres oksydacyjny, który jest przyczyną wielu chorób między innymi miażdżycy i innych chorób układu krążenia, które mogą prowadzić do udaru mózgu lub zawału serca),
⭐przeciw immunosupresyjne (pobudzające układ odpornościowy do działania),
⭐jedno z badań wykazało, że długoterminowa profilaktyka jeżówką purpurową wiązała się ze zmniejszeniem całkowitej liczby epizodów przeziębienia, zmniejszeniem liczby dni z przeziębieniem oraz zmniejszeniem liczby epizodów przeziębienia wymagających dodatkowego leczenia.
⭐⭐⭐ UWAGA
Nie należy spożywać:
*w ciąży i podczas karmienia piersią,
*w przypadku chorób autoimmunologicznych.
Literatura:
*Ross, Stephanie Maxine. “Echinacea purpurea: A proprietary extract of echinacea purpurea is shown to be safe and effective in the prevention of the common cold.” Holistic nursing practice 30.1 (2016): 54-57.
*Kumar, K. M., and Sudha Ramaiah. “Pharmacological importance of Echinacea purpurea.” International Journal of Pharma and Bio Sciences 2.4 (2011): 304-314.