Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Cześć, dzisiaj coś bardziej tradycyjnego, a mianowicie pierogi, chociaż odrobinę je zmieniłam. Ciekawi mnie, czy spodobają Ci się w takiej wersji. Zapraszam na obiadek! 😀



Przepis na około 25- 30 pierogów:

Farsz:

*50g kaszy gryczanej,

*100g sera białego (twarogu półtłustego),

*sól, pieprz.


1. Ugotuj kaszę i pozostaw do ostygnięcia.

2. Zblenduj ser albo przekręć przez maszynkę i wymieszaj z kaszą oraz przyprawami.


Ciasto:

*150g mąki owsianej,

*150g mąki pszennej,

*1 jajko,

*2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy,

*pół szklanki ciepłej wody,

*szczypta soli.


2. Zmieszaj oba rodzaje mąk, wbij jajko, dodaj olej, sól i odrobinę wody, a następnie zagniataj ciasto, jeśli ciasto będzie tego wymagało dodaj jeszcze wody. Wyrabiaj do momentu uzyskania elastycznej konsystencji (to ciasto w przeciwieństwie do wyłącznie pszennego potrzebuje więcej czasu, żeby osiągnęło lepszą elastyczność i mimo wszystko będzie trochę twardsze).

3. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj kółka za pomocą szklanki ( u mnie średnia 7 cm) do takiego kółka nałóż czubatą łyżeczkę farszu i zaklej pieroga.

4.Gotuj pierogi w osolonej wodzie około 2 min od wypłynięcia. Możesz podawać z jogurtem naturalnym.



Smacznego! 😀

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x