Cześć, dzisiaj coś bardziej tradycyjnego, a mianowicie pierogi, chociaż odrobinę je zmieniłam. Ciekawi mnie, czy spodobają Ci się w takiej wersji. Zapraszam na obiadek! 😀

Przepis na około 25- 30 pierogów:
Farsz:
*50g kaszy gryczanej,
*100g sera białego (twarogu półtłustego),
*sól, pieprz.
1. Ugotuj kaszę i pozostaw do ostygnięcia.
2. Zblenduj ser albo przekręć przez maszynkę i wymieszaj z kaszą oraz przyprawami.
Ciasto:
*150g mąki owsianej,
*150g mąki pszennej,
*1 jajko,
*2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy,
*pół szklanki ciepłej wody,
*szczypta soli.
2. Zmieszaj oba rodzaje mąk, wbij jajko, dodaj olej, sól i odrobinę wody, a następnie zagniataj ciasto, jeśli ciasto będzie tego wymagało dodaj jeszcze wody. Wyrabiaj do momentu uzyskania elastycznej konsystencji (to ciasto w przeciwieństwie do wyłącznie pszennego potrzebuje więcej czasu, żeby osiągnęło lepszą elastyczność i mimo wszystko będzie trochę twardsze).
3. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj kółka za pomocą szklanki ( u mnie średnia 7 cm) do takiego kółka nałóż czubatą łyżeczkę farszu i zaklej pieroga.
4.Gotuj pierogi w osolonej wodzie około 2 min od wypłynięcia. Możesz podawać z jogurtem naturalnym.
Smacznego! 😀