Cześć, dzisiaj na obiad lub kolację proponuję zapiekankę dyniową. Zapraszam do przepisu. 😀

Przepis na 2 porcje:
*100g kaszy gryczanej,
*15 suszonych pomidorów,
*200g cukinii,
*3 łodygi selera naciowego,
*500g dynii piżmowej,
*150g mozzarelli,
*sos sojowy,
*olej rzepakowy do smażenia,
*przyprawy: curry, papryka wędzona.

1. Dynię przekrój na pół i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 min.
2. Wydrąż środek dyni i pokrój w kostkę.
3. Ugotuj kaszę gryczaną.
4. Pomidory mocz w wodzie przez około 10 min, a następnie pokrój w kostkę.
5. Pokrój selera i cukinię w kostkę, następnie seler podsmaż chwilę na oleju, dodaj wody i duś jeszcze przez około 10 min, potem dodaj do niego cukinię i duś jeszcze 5 min.
6. Kaszę wymieszaj z pomidorami, selerem, cukinią, dynią, sosem sojowym i przyprawami.
7. Do wydrążonej dyni włóż farsz i przełóż do piekarnika i piecz 10 min, a następnie posyp startą mozzarellą i piecz jeszcze 5 – min.
Smacznego!