Cześć,
na kolację proponuję rybę po grecku, zastanawiam się czy w Grecji wiedzą w ogóle o jej istnieniu, co o tym sądzisz ? 😉

Przepis na około 2 porcje:
*200g filetu z dorsza,
*3 marchewki,
*1 pietruszka,
*2- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
*Przyprawy: słodka, ostra papryka, pieprz.
*Sok z cytryny,
*Sos sojowy,
*Olej rzepakowy 1łyżka,
*Woda około 250-300 ml.
1. Pokrój na kilka większych kawałków rybę i zamarynuj w przyprawach, oleju oraz w sosie sojowym i soku z cytryny, pozostaw na około 30 min.
2.Obierz, a następnie zetrzyj na tarcę marchew i pietruszkę, warzywa umieść w garnku i dodaj wodę, koncentrat oraz przyprawy i sosy sojowy, i sok z cytryny potem duś przez około 25 min.
3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni rybę przez około 20 min, po tym czasie dodaj warzywa i piecz jeszcze około 10 min.
Smacznego! 😉