
Cześć, dzisiaj tradycyjna sałatka z gyrosem, no może nie do końca tradycyjna, bo zamiast majonezu znajdziesz w niej sos czosnkowy. Czy masz już taką na dzisiejszy wieczór ?
Przepis na 3 porcje:
* 125g kapusty pekińskiej,
* 170g kukurydzy,
* pół słoika ogórków,
* 1 cebula,
* 230g filetu z kurczaka,
* przyprawy: curry, papryka ostra, pieprz,
* sos sojowy,
* sok z połówki cytryny,
* 8 łyżek jogurtu naturalnego,
* 2 ząbki czosnku,
*olej rzepakowy do smażenia.
1. Pokrój filet w kostkę, zamarynuj kurczaka w przyprawach, sosie sojowym i soku z cytryny, i pozostaw na około 30 min. Po tym czasie podsmaż na niewielkiej ilości oleju kurczaka, a następnie dodaj wody i duś przez około 15 min.
2. Pokrój w paski kapustę pekińską.
3. Ogórki pokrój w kostkę.
4. Cebulę pokrój w kostkę i przelej na durszlaku wrzątkiem.
5. Odsącz kukurydzę z zalewy.
6. Przygotuj sos czosnkowy: przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj jogurt, pieprz i wymieszaj wszystko.
7. Ułóż warstwami poszczególne składniki, a pomiędzy nimi umieść sos czosnkowy i ketchup.
Smacznego! 😀