
Cześć, ostatnio była ryba na parze, tym razem proponuję rybę pieczoną w piekarniku z marchewką. Co prawda marchew i ryba zwykle kojarzy się po prostu z rybą po grecku, jednak w tym przypadku będzie to coś trochę innego. Zapraszam na pyszny obiad! 😀
Przepis na 2 porcje:
*200g filetu z dorsza,
*4 ziemniaki,
*2 marchewki,
*Przyprawy: curry, pieprz, papryka wędzona,
*2 łyżki soku z cytryny,
*1 łyżka sosu sojowego,
*100 ml mleka migdałowego ( może być zwykłe),
*1 łyżka oleju rzepakowego.

1.Pokrój filet na kilka większych kawałków i zamarynuj w mleku, sosie sojowym, przyprawach, oleju oraz soku z cytryny i pozostaw w lodówce na około 30 min.
2. Marchew zetrzyj na tarcę i umieść w garnku z odrobiną wody i przyprawami, a następnie duś pod przykryciem około 15 min.
3.Rybę razem z marchewka umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku w 160 stopniach przez około 15 min.
4.Umyj i obierz ziemniaki i gotuj na parze przez około 25 min.
Smacznego! 😀