Ryba z ziemniakami



Cześć, ostatnio była ryba na parze, tym razem proponuję rybę pieczoną w piekarniku z marchewką. Co prawda marchew i ryba zwykle kojarzy się po prostu z rybą po grecku, jednak w tym przypadku będzie to coś trochę innego. Zapraszam na pyszny obiad! 😀

Przepis na 2 porcje:

*200g filetu z dorsza,

*4 ziemniaki,

*2 marchewki,

*Przyprawy: curry, pieprz, papryka wędzona,

*2 łyżki soku z cytryny,

*1 łyżka sosu sojowego,

*100 ml mleka migdałowego ( może być zwykłe),

*1 łyżka oleju rzepakowego.



1.Pokrój filet na kilka większych kawałków i zamarynuj w mleku, sosie sojowym, przyprawach, oleju oraz soku z cytryny i pozostaw w lodówce na około 30 min.

2. Marchew zetrzyj na tarcę i umieść w garnku z odrobiną wody i przyprawami, a następnie duś pod przykryciem około 15 min.

3.Rybę razem z marchewka  umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku w 160 stopniach przez około 15 min.

4.Umyj i obierz ziemniaki i gotuj na parze przez około 25 min.

Smacznego! 😀


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x